Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, και όπως αναφέρεται στο έργο “Λιθικά” του Ορφέα, ο αιματίτης προέκυψε από το αίμα του Ουρανού όταν τον ευνούχισε ο Κρόνος. Οι σταγόνες που έπεφταν πάνω στη γη δημιούργησαν τον αιματίτη. Αυτή αποτελεί και μια πρώτη ερμηνεία για το όνομα του λίθου (αίμα–αιματίτης).

  • Θεραπευτικές ιδιότητες

Ο αιματίτης είναι ημιπολύτιμος λίθος με σημαντικές ιδιότητες για αυτόν που το φοράει. Βοηθάει στην ισορροπία και στη σωστή στάση του σώματος, καθώς και στη διατήρηση της καθαρής σκέψης. Ενισχύει τη μνήμη και τη λογική, και βοηθάει στη σωστή λήψη αποφάσεων. Επίσης, θεωρείται ασπίδα ενάντια την αρνητική σκέψη και αρνητική στάση.

Στο έργο “Λιθικά” του Ορφέα αναφέρονται κάποιες θεραπευτικές ιδιότητες του λίθου. Θεωρούνταν λοιπόν ότι εάν αναμειγνυόταν με γάλα μπορούσε να θεραπεύσει της παθήσεις των οφθαλμών  και μάλιστα ότι εμπόδιζε την επανεμφάνισή τους. Επίσης, εάν αναμειγνυόταν με σάλιο και μέλι είχε τη δυνατότητα να διώξει τις παθήσεις των βλεφάρων. Επιπροσθέτως, ο λίθος αυτός εξασφάλιζε τη νίκη στους πολεμιστές. Ο Τρώας Αίας έχασε τη μάχη με τον Αχιλλέα, επειδή δεν πήρε μαζί του τον αιματίτη, παρά τις υποδείξεις του Έλενου. 

Ο Πλίνιος αναφέρει ότι και οι Χαλδαίοι χρησιμοποιούσαν τον αιματίτη για τις παθήσεις των ματιών και του συκωτιού. Επίσης, τον χρησιμοποιούσαν στις ικεσίες, στις δίκες και στις μάχες. 

  • Βασικά χαρακτηριστικά

Ο αιματίτης είναι από τα πιο σημαντικά ορυκτά του σιδήρου. Κοιτάσματά του στην Ελλάδα υπάρχουν κυρίως στην Σέριφο, στην Λακωνία, στην Θάσο, και στην Κρήτη. Όμως οι μεγαλύτερες ποσότητες βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες στη λίμνη Superior από την οποία προκύπτει το 90% της εξαγωγής σιδήρου στην περιοχή. Επίσης, μεγάλες ποσότητες υπάρχουν στον Καναδά, στη Βραζιλία, στη Βενεζουέλα και στην Ιταλία.

Ως προς τη μορφολογία του ποικίλλει, το ίδιο όμως συμβαίνει και με το χρώμα του. Τον βρίσκουμε σε μαύρο προς γκρι χρώμα ή σε κόκκινο προς καφέ. Παρ’όλο όμως που τα χρώματά του ποικίλλουν, η γραμμή σκόνης όλων των μορφών του είναι καστανοκόκκινη/κερασόχρωμη, και αυτή είναι που τον διαχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα ορυκτά. Και το όνομά του φυσικά προκύπτει από τη γραμμή σκόνης του, καθώς οι αρχαίοι Έλληνες τη συνέδεσαν με το χρώμα του αίματος (αίμα–αιματίτης).

Χαρακτηριστικό του αιματίτη είναι η νεφροειδής του μορφή γι’αυτό και συχνά καλείται “νεφρομετάλλευμα”. Το γεηρό∗ συσσωμάτωμα∗∗ του αιματίτη είναι αυτό που ονομάζουμε “ερυθρά ώχρα” και είναι τόσο μαλακό που μπορεί να χαραχθεί με το νύχι. Ο πλακώδης φυλλώδης (μεταλλικός) αιματίτης (ολίγιστο ή σπεκουλαρίτης) από την άλλη, βρίσκεται σε μορφή πετάλων, τα οποία είναι αρκετά σκληρά. Έχει ιριδίζουσα και μεταλλική λάμψη.

Ο αιματίτης είναι ορυκτό που συναντάται σε πυριγενή, μεταμορφωμένα και κυρίως ιζηματογενή πετρώματα. Συχνά τον συναντάμε με άλλα ορυκτά, όπως μαγνητίτη, λειμωνίτη, γκαιτίτη, σιδηρίτη και άλλα.

Στην οικονομία είναι πάρα πολύ σημαντικός, καθώς αποτελεί το κυριότερο ορυκτό του σιδήρου και από αυτόν εξάγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες σιδήρου, οι οποίες αποτελούν το βασικό συστατικό της βιομηχανίας και κυρίως της σιδηροβιομηχανίας. Άλλη πολύ σημαντική χρήση του αιματίτη είναι η παραγωγή χρωμάτων. Όλες σχεδόν οι βαφές (για οικιακή χρήση, για αυτοκίνητα, για έπιπλα και για άλλα) προέρχονται από αιματίτη. Επίσης, χρησιμοποιείται ως χρωστική ουσία και στα καλλυντικά. Από την άλλη, ο φυλλώδης αιματίτης χρησιμοποιείται σχεδόν κατά κόρον στην κατασκευή κοσμημάτων: σκουλαρίκια, βραχιόλια, κολιέ, δαχτυλίδια.

  • Χημικά χαρακτηριστικά
Χημικός τύπος Fe₂O₃
Σύστημα Τριγωνικό
Κατηγορία Οξείδια
Σκληρότητα 5 ½ – 6 ½
Γραμμή σκόνης Κόκκινη μέχρι σκούρα κόκκινη (καστανοκόκκινη/κερασόχρωμη), έως και μαύρη εάν περιέχει τιτάνιο

∗γεηρός: ο γήινος

∗∗συσσωμάτωμα: πυκνό σύνολο, μάζα

Δείτε τα σκουλαρίκια CUPID’S ARROW με αιματίτη

Δείτε τα βραχιόλια με αιματίτη: Basket of Gold 

Leave a reply