Ο χαλαζίας είναι από τα συνηθέστερα και αρχαιότερα γνωστά ορυκτά. Από μια εποχή πριν ακόμα σχηματιστούν οι πρώτες οργανωμένες κοινωνίες, ο χαλαζίας ήταν γνωστός στον τότε κόσμο και είχε διάφορες εφαρμογές, όπως εργαλεία. Κατά την αρχαιότητα, θεωρούνταν ότι ο χαλαζίας προέρχεται από στερεοποιημένο νερό το οποίο βρισκόταν σε αυτήν την κατάσταση επί αιώνες. Έτσι προκύπτει και το όνομά του, χαλάζιος ή χαλαζίτης, διότι παραπέμπει στο χαλάζι, το οποίο με τη σειρά του είναι άχρωμο και διάφανο. Συναντάται συχνά με το όνομα ‘κρύσταλλος’ που σημαίνει πάγος και προέρχεται από τα συνθετικά κρύο + στέλλω. Η βασική μορφή του δε, η οποία ονομάζεται ‘ορεία κρύσταλλος’, σημαίνει ‘πάγος των ορέων’. Η χρήση του ήταν πολυάριθμη ανάμεσα στους αρχαίους λαούς. Τον χρησιμοποιούσαν ως μεγεθυντικό φακό και ως φακό για τις αστρολογικές τους παρατηρήσεις. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στις Νεφέλες του Αριστοφάνη, η ορεία κρύσταλλος (δηλαδή ο υπερκάθαρος χαλαζίας) χρησίμευε στο άναμμα της φωτιάς με τη βοήθεια του ήλιου. Στον Ξενοκράτη έχουμε αναφορά για την τεχνική της άσβεστης φλόγας από τους Μάγους των Περσών. Επρόκειτο δηλαδή για μία ιερή φλόγα η οποία δεν έσβηνε ποτέ και στη διατήρησή της συνέβαλε ο κρύσταλλος που ήταν τοποθετημένος εκεί και την κρατούσε άσβεστη.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Ο χαλαζίας είναι ο κυρίαρχος κρύσταλλος και ύψιστος στις θεραπευτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική γραμματεία, ο χαλαζίας θεωρούνταν ότι, λόγω της παγωμένης φύσης του, απορροφούσε την θερμότητα. Θεωρούσαν μάλιστα ότι το ορυκτό δεν έχανε την παγωμένη φύση του ακόμα και στη φωτιά. Λόγω αυτής του της ιδιότητας θεωρείται ότι απαλύνει ήπια εγκαύματα ή ο,τιδήποτε έχει σχέση με υψηλή θερμοκρασία. Στα ‘Λιθικά’ του Ορφέα αναφέρει ο ποιητής ότι ο χαλαζίας ανακούφιζε από τον πυρετό και ότι θεράπευε από το τσίμπημα του σκορπιού. Όταν οι βελόνες που χρησιμοποιούνται στον βελονισμό είναι επικαλυμμένες με χαλαζία, η αποτελεσματικότητα της πρακτικής αυξάνεται κατά 10 %. Η μοναδικότητά του στην εξισορρόπηση της ενέργειας και στη διευκόλυνση της ροής της, τον καθιστούν απλώς πανίσχυρο. Στη λιθοθεραπεία βέβαια η κάθε μορφή/ποικιλία του χαλαζία προσδίδει διαφορετικές δράσεις ανάλογα με τις προσμίξεις. Πιο συγκεκριμένα:

Η ορεία κρύσταλλος ή υπερκάθαρος χαλαζίας (clear quartz) θεωρείται ως ο λίθος όλων των ζωδίων. Εξισορροπεί το ενεργειακό μας πεδίο, προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα, ενισχύει τη μνήμη και δρα θετικά στη δημιουργική σκέψη. Θεωρείται ότι ευνοεί τα πρησμένα σημεία.

Λόγω της εκπληκτικής του ικανότητας να αποθηκεύει πληροφορίες όπως ένας υπολογιστής, θεωρείται εξαιρετικά χρήσιμος στην αναζήτηση της πνευματικής γνώσης. Εκεί άλλωστε βασίζεται και το μυστήριο των κρυστάλλινων κρανίων που βρέθηκαν στη βυθισμένη πόλη των Μάγια. Τα κρανία αυτά είναι κατασκευασμένα από υπερκάθαρο κυρίως, αλλά και από άλλες ποικιλίες, χαλαζία.

Ο ροδόχρους χαλαζίας (rose quartz) ευνοεί το ζώδιο του Ταύρου και του Ζυγού. Είναι ο κατ’ εξοχήν λίθος της αγάπης. Θεωρείται ότι φέρνει την αγάπη σε αυτόν που τον φοράει. Επιπλέον, απαλύνει τον πόνο της ερωτικής απογοήτευσης, καθώς ενισχύει τα συναισθήματα συμπόνιας και ευαισθησίας. Εξομαλύνει την ένταση των συναισθημάτων, ηρεμεί και καθαρίζει την αύρα μας από τις τοξικές εντάσεις, το άγχος, τον θυμό και τον φόβο. Από την άλλη, μας αναγεννά την ελπίδα και την πίστη, συνδέοντας την καρδιά μας με την ‘καρδιά’ του σύμπαντος.

Δείτε το προϊόν Lathyrus Odoratus Purple με ροζ χαλαζία.

Ο αμέθυστος (amethyst) είναι ο λίθος των Ιχθύων, της Παρθένου, του Υδροχόου και  του Αιγόκερω. Εξυπηρετεί στο να συνδέσουμε τη λογική με το συναίσθημα και βοηθά στην εξισορρόπηση των συναισθημάτων μας κατά την περίοδο του πένθους. Επιπροσθέτως, μας στηρίζει στην προσπάθειά μας να απαλλαγούμε από άσχημες συνήθειες ή ακόμα και εξαρτήσεις. Μας καθαρίζει από την αρνητική ενέργεια και μας περιβάλλει με μια προστατευτική ασπίδα, σαν να είμαστε σε γυάλα.

Ο αβεντουρίνης (aventurine) είναι ο λίθος του Κριού. Προωθεί την αποφασιστικότητα και εντείνει την ικανότητα ηγεσίας, αφού δεν αφήνει τα συναισθήματα να υπερισχύσουν της λογικής. Έτσι λοιπόν τονώνεται η αυτοπεποίθηση και εξουδετερώνονται οι φόβοι και οι δισταγμοί.  Είναι ουσιαστικά ο λίθος της αισιοδοξίας και της αστείρευτης διάθεσης για ζωή. Μας βοηθάει να κάνουμε βήματα στη ζωή μας και να μπούμε σε νέες καταστάσεις όλο αυτοπεποίθηση. Προσφέρει μια ανάλαφρη διάθεση όταν πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με τα διάφορα σκαμπανεβάσματα της ζωής. Στις συναισθηματικές σχέσεις, ο πράσινος αβεντουρίνης μας επιτρέπει να δούμε τη θετική πλευρά των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε. Σε γενικές γραμμές, είναι ο λίθος της τύχης, οπότε αυτός που επιδιώκει περισσότερη ευημερία στη ζωή του μπορεί να έχει πάνω του έναν πράσινο αβεντουρίνη.

Ο κιτρίνης (citrine) προσελκύει τον πλούτο σε όλες τις μορφές του, αλλά και γενικά την επιτυχία. Επίσης, ενθαρρύνει τη γενναιοδωρία. Είναι ο κατ’εξοχήν λίθος που βοηθάει σε όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις, είτε αυτές είναι επαγγελματικές είτε προσωπικές. Το κίτρινο χρώμα του λίθου αυτού είναι συνώνυμο της ζωντάνιας, της χαράς και της ζεστασιάς. Ο κιτρίνης είναι στην πραγματικότητα κατάλληλος λίθος για όλα τα ζώδια, τα πιο επικρατέστερα όμως είναι τα ζώδια της φωτιάς, κυρίως ο Τοξότης, το ζώδιο της Παρθένου και του Ζυγού.

Ο καπνίας (smoky quartz) είναι εκεί όταν θέλετε ή χρειάζεστε να μείνετε προσγειωμένοι. Μπορεί να κρατήσει στη γη ακόμα και τα πιο ονειροπόλα και ασυμβίβαστα άτομα. Ενισχύει τις οργανωτικές δεξιότητες και την πρακτικότητα, καθώς επίσης την ικανότητά μας να αντιστεκόμαστε στα υπερβολικά οικονομικά έξοδα. Απορροφά και προστατεύει από την αρνητική ενέργεια.

Ο γαλακτόχρωμος χαλαζίας (milky/snow quartz) είναι πολύ χρήσιμος όταν πρέπει να μάθουμε από τη ζωή. Μας βοηθάει να ξεφύγουμε από τις καταστάσεις όπου αναλαμβάνουμε υπερβολικές ευθύνες, αλλά και όταν βάζουμε περιορισμούς στον εαυτό μας. Επίσης, είναι τέλειος για όλους αυτούς που θέλουν να ξεφύγουν από τα παγίδες της θυματοποίησης. Τέλος, ενισχύει την σκέψη πριν τη λεκτική της έκφραση, εντείνει τη συνεργασία, αλλά και τον διπλωματικό τρόπο έκφρασης και προσέγγισης διαφόρων καταστάσεων.

Χημικά χαρακτηριστικά

Κατηγορία IV- Οξείδια
Χημικός τύπος a-Si0₂
Σύστημα τριγωνικό
Σκληρότητα 7
Πυκνότητα 2.65
Γραμμή σκόνης λευκή

Ο χαλαζίας είναι ένα εξαιρετικά συνηθισμένο ορυκτό. Χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: α-χαλαζίας (σταθερός έως 573˚C) και β-χαλαζίας (σταθερός από 573˚C έως και 870˚C). Κρυσταλλώνεται από υψηλές θερμοκρασίες (1.200-750˚C) έως και χαμηλές (300-200˚C). Μπορούμε να τον βρούμε τόσο σε κρυστάλλους  όσο και σε συμπαγείς μάζες. Η καθαρή μορφή του ονομάζεται ορεία κρύσταλλος (ή υπερκάθαρος χαλαζίας) και είναι άχρωμη. Από εκεί και πέρα, η ανάμειξή του με άλλα υλικά ή χημικά του δίνουν άλλες χρωματικές ποικιλίες. Ο χαλαζίας είναι αρκετά σκληρός, όμως είναι ελαφρύς και διαλύεται μόνο στο υδροφθορικό οξύ.

Τον βρίσκουμε σχεδόν παντού, ωστόσο οι μεγαλύτεροι σε όγκο κρύσταλλοι βρίσκονται στη Βραζιλία. Στην Ελλάδα τον βρίσκουμε σε Μακεδονία και Θράκη.

Οι μακροκρυσταλλικές μορφές του χαλαζία έχουν ως εξής:

  • Ορεία κρύσταλλος ή υπερκάθαρος χαλαζίας (clear quartz): άχρωμος και διαυγής
  • Αμέθυστος (amethyst): ιώδης
  • Ροδόχρωμος ή ροδόχρους (rose quartz): ρόδινος, ροδοκόκκινος
  • Καπνίας (smoky quartz): σκοτεινόχρωμος σε χρώμα καπνιάς, καστανός έως μαύρος
  • Κιτρίνης (citrine): κίτρινος διαυγής (μοιάζει με τοπάζιο)
  • Γαλακτόχρωμος (milky quartz): λευκός, γαλακτόχρωμος σχεδόν αδιαφανής
  • Αβεντουρίνης (aventurine): πρασινωπός

Η προσφορά του χαλαζία στην οικονομία είναι εξαιρετικά σημαντική. Είναι άριστο πιεζοηλεκτρικό υλικό και, σε συνδυασμό με τις πυροηλεκτρικές του ιδιότητες, χρησιμοποιείται στις ραδιοσυχνότητες, στην κατασκευή ψηφιακών ωρολογιών, καθώς και στη μέτρηση υψηλών πιέσεων. Επίσης, χρησιμοποιείται σε επιστημονικά και εργαστηριακά όργανα, όπως φακοί και πρίσματα. Ευρύτατη είναι η χρήση του χαλαζία και στη βιομηχανία γυαλιού και πορσελάνης. Τα οπτικά κρύσταλλα (γυαλιά οράσεως) είναι κατασκευασμένα από ορεία κρύσταλλο. Χρησιμοποιείται στα δομικά υλικά (κυρίως ως πέτρωμα), καθώς επίσης στην κατασκευή πυριτικών τούβλων, πυρίμαχων υλικών, αμμοβολές, μυλόπετρες κ.α. Τέλος, χρησιμοποιείται ως πολύτιμος ή ημιπολύτιμος λίθος τόσο για διακόσμηση όσο και για την κατασκευή κοσμημάτων.

Δείτε τα χειροποίητα βραχιόλια μας

Leave a reply