Τα κοσμήματά μας είναι πολύ εύκολο να λερωθούν ή να χάσουν τη γυαλάδα και τη λάμψη τους λόγω της έκθεσής τους στο περιβάλλον.Τόσο τα μέταλλα ή άλλα συστατικά, όσο και οι λίθοι τους πρέπει να καθαρίζονται για να είναι πάντα όμορφα και λαμπερά. Σκόνη, επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον και οι διάφορες εργασίες που κάνουμε όταν τα φοράμε μπορεί να μας οδηγήσουν στην απόφαση να τα καθαρίσουμε. Και οι μεμονωμένοι όμως λίθοι, οι οποίοι δεν είναι σε κόσμημα, πάλι θέλουν φροντίδα και περιποίηση για να ξαναβρούν τη λάμψη και την ομορφιά τους, αλλά και για να ξαναβρούν τη δύναμή τους, κυρίως στις περιπτώσεις που έχουμε έναν ημιπολύτιμο λίθο για τις ιδιότητές του. Ο χαλαζίας για παράδειγμα, απορροφάει τόση ακτινοβολία καθημερινά, που χρειάζεται συχνό και συστηματικό καθαρισμό ούτως ώστε να μπορέσει να απορροφήσει και άλλη ακτινοβολία.  

Γενικά κυκλοφορούν πολλές ιδέες ως προς το ποιος είναι ο σωστός τρόπος καθαρισμού των πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων, η αλήθεια όμως είναι ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν θα πάρουμε την απόφαση να τους καθαρίσουμε. Οι πολύτιμοι/ημιπολύτιμοι λίθοι αποτελούνται από κάποια χημικά στοιχεία τα οποία μπορεί να αντιδράσουν με τα συστατικά του προϊόντος καθαρισμού που θα χρησιμοποιήσουμε. Όξινα συστατικά, όπως το ξύδι, το λεμόνι, η αμμωνία ή η ανθρακική σόδα καλό είναι να αποφεύγονται διότι μπορούν να διαβρώσουν το ορυκτό ή  να χαλάσουν την όψη (γυαλάδα) του ορυκτού που έχει ως βάση του τον άνθρακα (π.χ. διαμάντι). Επίσης, μπορούν να χαλάσουν το χρώμα του, εφόσον πρόκειται για βαμμένο ημιπολύτιμο λίθο.

Η πιο σίγουρη μέθοδος καθαρισμού ενός ημιπολύτιμου/ πολύτιμου  λίθου είναι να χρησιμοποιήσουμε νερό με ένα ήπιο σαπούνι. Καλό είναι να μην τους βουρτσίζουμε διότι σε κάποιους λίθους των οποίων η σκληρότητα είναι σε χαμηλά επίπεδα, μπορεί να μείνουν σημάδια και να χαλάσει η όψη τους (π.χ. ήλεκτρον).

Τους περισσότερους (ημι)πολύτιμους λίθους τους βυθίζουμε σε σαπουνόνερο, όμως αυτό δεν πρέπει να το κάνουμε σε πορώδεις λίθους, όπως μαργαριτάρι, κοράλι, χαολίτης, τιρκουάζ. Τους λίθους αυτούς αρκεί να τους περάσουμε με ένα πανί το οποίο προηγουμένως το έχουμε βουτήξει στο σαπουνόνερο και το έχουμε στίψει πολύ καλά.

Κυκλοφορούν στην αγορά και μηχανήματα με υπέρηχο που απευθύνονται και στον καθαρισμό (ημι)πολύτιμων λίθων. Όμως μερικοί λίθοι δεν είναι ανθεκτικοί στην έντονη θερμοκρασία, διότι είναι πιθανό να αλλάξει η σύστασή τους και να μεταβληθεί το χρώμα τους. Οπότε, καλό θα ήταν είτε να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό καθαρισμού κοσμημάτων που τον εμπιστευόμαστε, είτε να αποφύγουμε τη χρήση μηχανημάτων ή υλικών που δεν γνωρίζουμε.

Συμπερασματικά

  • Βάζουμε σε ένα μπολ νερό και ήπιο σαπούνι
  • Βουτάμε στο σαπουνόνερο τον λίθο
  • Εάν είναι πορώδης, βουτάμε ένα πανί στο σαπουνόνερο, στίβουμε πολύ καλά και καθαρίζουμε το λίθο
  • Στεγνώνουμε με ένα βαμβακερό πανί που δεν θα προκαλέσει φθορές στον λίθο μας

Προσοχή

  • Δεν βουρτσίζουμε τους λίθους διότι μπορεί να τους χαράξουμε
  • Δεν χρησιμοποιούμε δυνατά απορρυπαντικά ή όξινα υλικά όπως σόδα, ξύδι, λεμόνι
  • Δεν χρησιμοποιούμε μηχανήματα αποστείρωσης εφόσον δεν είμαστε σίγουροι ότι δεν θα βλάψουμε τους λίθους μας

Leave a reply